Direktlänk till inlägg 18 mars 2008

Filantropen Niklas Zennström och Skype med mera...

Av klara - 18 mars 2008 11:33

När Niklas Zennström sålde sin skapelse Skype för 23 miljarder kronor skrev han internethistoria. Ingen svensk har tjänat så mycket pengar på så kort tid. I en stor öppenhjärtig intervju berättar det vanligtvis medieskygga internetgeniet om jobbet, familjen, uppväxten, fritiden och vad han gör med alla pengarna...


Vilket var ditt drömyrke när du var liten?

 ”Jag ville bli arkitekt eller båtkonstruktör. Jag har alltid gillat att bygga saker. Ganska tidigt insåg jag också att jag ville vara egen företagare.”


Men det tog ganska lång tid innan du blev det?

 ”När jag gått ut universitetet och skulle börja jobba 1991 var det dåliga tider. It-branschen fanns knappt och riskkapital visste jag nog inte vad det var. Jag blev itutad från en massa håll att man skulle göra karriär och börja på någon managementkonsultfirma.”


Ditt första jobb var väl på Tele2?

 ”Jag sökte till Kinneviks traineeprogram och kom på delad förstaplats för att bli deras Luma. Ingen av oss fick jobbet, men man erbjöd mig i stället att bli vd-assistent på Tele2, som då var helt nystartat och hade kanske 30 anställda. Tele2 var i en väldigt expansiv fas och vi startade nya produkter på nya marknader. Jag stannade där i tre år och det var den bästa entreprenörsskola jag kunde få.”


Hur träffade du din ständige partner Janus Friis?

 ”1996 var jag tillbaka på Tele2 för att ansvara för företagets etablering i Danmark. Då anställde jag Janus Friis för att köra vår kundsupport. Han var bara 21 år, och jag tror att det var hans andra riktiga jobb, men jag såg ganska snabbt att han hade kapacitet att göra betydligt mer än att sköta kundservice.”


Tillsammans har ni startat några av 2000-talets största internetfenomen som fildelningssajten Kazaa och ip-telefonitjänsten Skype. Ert nya internet-tv-projekt Joost har också rönt stor uppmärksamhet. Växer rädslan att misslyckas i takt med framgångarna?

 ”Visst skapar framgångarna större förväntningar, men jag är definitivt inte rädd. Faller det pladask är det inte hela världen. Det är inte som med Skype, då satsade vi allt på ett kort, och jag lade alla mina privata pengar i bolaget. Nu satsar jag inte vartenda öre i nya projekt, så finansiellt tar jag inte lika stora risker längre. Det är mer stoltheten man sätter på spel.”


”Om man har haft framgång blir det enklare att lyckas nästa gång. Det är lättare att attrahera bra folk och att ta in pengar och du får betydligt mer uppmärksamhet. Dessutom har du bättre självförtroende, vilket även höjer ribban för dem du jobbar med. Efter att vi sålt Kazaa sa jag och Janus, halvt på allvar halvt på skoj, att vår nästa produkt skulle få fler användare än Kazaa, som då var världens mest nedladdade mjukvara. Och så blev det.”


Vad har varit er framgångsformel?

 ”Jag och Janus har alltid försökt göra saker annorlunda. Vi kör inte McKinsey-stilen utan är mer som ett punkband som inte spelar alla toner rätt men vinner på ren energi i slutänden.”


Fast den där outsiderstämpeln ni hade i början gäller väl inte längre? I dag är du en del av etablissemanget och ditt internet-tv-bolag Joost skriver avtal med de stora mediejättarna.

 ”Ja, det där har ju förändrats helt och hållet. Under Kazaatiden var vi persona non grata och utsågs till skivbranschens fiende nummer ett. Den enda dialog vi hade med musik- och filmbolagen var via advokater. Nu har jag en jättebra relation med representanter från samma bolag, flera är i dag personliga vänner till mig. Vi gjorde en uppgörelse med branschen där vi betalade en ganska stor summa (närmare 1 miljard kronor, Diegos anm) i skadestånd. Den förlikningen öppnade för diskussionerna om Joostsamarbeten.”


Hur många timmar i veckan jobbar du?

 ”Jag har aldrig räknat så. Om man gör det trivs man antagligen inte med det man gör. Som entreprenör är det svårt att säga var jobbet tar slut, men helt klart sitter jag mindre på kontoret i dag än vad jag gjorde för ett par år sedan. Ofta lämnar jag kontoret vid fem-sex-tiden på kvällen, men sedan är det ju ofta någon a?ärsmiddag eller telefonkonferens på kvällen. Nu när jag inte längre är operativ chef är det också enklare för mig att kunna ta ett par dagar ledigt när jag känner för det.”


Hur många mejl får du varje dag?

 ”Betydligt färre i dag än när jag var vd för Skype och in gick i koncernledningen för Ebay. I stora organisationer är det alltid säkrast att skicka en kopia till chefen, och inkorgen var alltid överfylld. I dag skulle jag gissa att jag kanske får 50 till 100 mejl om dagen. Jag skickar betydligt färre.”


Varför slutade du som vd för Skype i höstas?

 ”När man har sålt sitt företag blir det aldrig samma sak, det är inte ens egen grej längre. Jag var ändå kvar som vd i två år efter försäljningen. Jag gillar att bygga, inte att förvalta.

I en stor organisation som Ebay handlar vd-jobbet mycket om administration och personalkonflikter som du måste lösa. Sånt tycker inte jag är så kul, och jag är inte bra på det heller. Nu är jag i den lyxpositionen att jag kan göra vad jag vill, och då väljer jag att helt fokusera på sådant jag är bra på.”


Hur fördelar du din tid i dag?

 ”Efter att jag slutat på Skype lade jag mycket tid på Joost, men nu har vi en suverän ny vd där från Cisco som heter Mike Volpi som sköter allt det operativa. Min huvudsysselsättning i dag är mitt riskkapitalbolag Atomico, där jag arbetar operativt med portföljbolagen och med att hitta nya investeringar. Vi är fem personer som sitter i London.”


Av alla idéer som du och Janus Friis får – hur väljer ni ut vad ni ska satsa på?

 ”Vi tittar på förändringar i omvärlden och vad det kan innebära för möjligheter. Men vi har ingen uttänkt metodik. Tillkomsten av Skype var nästan som när vetenskapsmannen blandar fel i labbet. Efter att vi hade sålt Kazaa satt Janus i Danmark, jag i Amsterdam och våra utvecklare i bolaget Joltid i Estland. Vi ringde varandra hela tiden, och för att spara pengar tänkte vi att vi skulle ringa via ip-telefoni, som var en teknik som funnits i flera år. Men ingen av de tjänster vi provade fungerade. De var gjorda av tekniker för tekniker. Vi insåg ganska snart att vi kunde göra en betydligt bättre tjänst själva med en helt annan tekniklösning. Under tiden insåg vi också att marknaden för en sådan tjänst var gigantisk. Så vi blev inte helt överraskade att Skype blev en sådan succé världen över.”


Vilken tycker du själv är historiens bästa affärsidé på nätet?

 ”Google, helt klart. Det är en fantastisk nyttoprodukt och affärsmodellen är klockren. Företaget tjänar enorma pengar utan att det stör användarna nämnvärt. Hela konceptet är väldigt enkelt, både för konsumenter och annonsörer.”


Sociala nätverk som Facebook är den senaste megatrenden på nätet. Inom vilket område kommer nästa hajp tror du?

 ”När något blir riktigt stort på nätet handlar det nästan alltid om att individer kopplar upp sig mot varandra och kommunicerar. Jag tror att video kommer att bli ännu större. Jag tror också att mobilt internet, som hittills varit ett totalt fiasko, kommer att slå igenom snart. Gränsen mellan mobilt internet och vanliga internet kommer successivt att suddas ut, och där kommer en rad nya framgångsrika idéer att födas. Iphone är ett exempel. Ett annat område med stor potential är söktjänster. Trots att Google är en fantastisk tjänst, som jag använder varje dag, är det fortfarande svårt att hitta saker på nätet. Det måste komma ännu bättre sätt att organisera webben.”


Hur definierar du en bra idé?

 ”Det ska vara något som rubbar status quo och förändrar användarens liv till det bättre. Användarnyttan är det väsentliga, tekniken kommer i andra hand. Helst ska det vara en plattformsbaserad tjänst, så att den kan skalas upp och spridas till användare över hela världen. Det ska inte krävas för mycket marknadsföring utan produkten ska sälja sig själv.”


Hur väljer du ut vilka projekt som är värda att satsa pengar på?

 ”Det är en kombination av tre saker: idén, personen och tajmningen. Viktigast är personen, eller snarare personerna. Det är sällan det blir något bra när man är ensam, bäst är när det är ett team som kan komplettera varandra. Jag måste tro att det här teamet kan utföra idén. Men det går heller inte utan rätt tajmning. Är inte tiden den rätta spelar det ingen roll hur bra idé du har.”


Om jag är entreprenör och vill få dig intresserad av min affärsidé – hur gör jag bäst intryck på dig på fem minuter?

 ”Jag vill veta ’vad är kundnyttan?’ och ’vad är det för problem det löser?’. Kan du inte förklara det enkelt på fem minuter är det antagligen ingen bra idé.”


Varje gång jag har skrivit en artikel om dig är det minst tio personer som hör av sig med frågor hur man får kontakt med dig. Du måste vara överhopad av investeringspropåer?

 ”Det sker ju en gallring innan det kommer till mig, men faktum är att många av de företag som vi har investerat i har vi sökt upp själva. På Atomico går vi igenom ett tiotal projekt per vecka, och hittills har vi investerat i 22 företag, så det blir väl en investeringstakt på ett eller två företag i månaden. Mer hinner vi inte.”


Både i Kazaa och i Skype hade ni svårt att få in riskkapital och du har varit mycket kritisk till branschen. Nu är du själv riskkapitalist – vad gör er bättre än de andra?

 ”Vi utgår från entreprenören och tittar mer på individen än på företaget. Vi är ganska ointresserade av de kortsiktiga intäktsmöjligheterna utan fokuserar på den långsiktiga potentialen. Vi är nog mindre analytiska och går mer på magkänslan. Affärsplaner tycker vi inte är så viktiga, saker förändras ändå hela tiden.”


Finns det ett nytt Skype bland Atomicos 22 portföljbolag?

 ”De flesta av våra bolag är i ett så tidigt skede av sin utveckling att de fortfarande har så gott som obegränsad potential, men det är omöjligt att säga hur det kommer att gå i slutänden. I dagsläget är det mest expansiva företaget i vår portfölj Netlog, som är Europas största sociala nätverk med runt 20 miljoner användare från hela Europa. Netlog är inte banbrytande men växer extremt snabbt och håller på att bli något riktigt bra.”


Mediebilden av dig är att du är en tråkig och blyg it-nörd, men när man pratar med folk som känner dig påstår de att du är rolig och har lätt till skratt. Hur kul är du egentligen?

 ”Jag tycker nog att jag är ganska rolig. Man måste ha kul på jobbet, annars funkar det inte. Jag har distans till det jag gör och försöker att inte ta mig själv på för stort allvar. Hur bilden i medierna blir kan jag inte riktigt styra. I de första artiklarna som skrevs om mig och Janus utmålades vi som de typiska it-nördarna, och det har väl levt kvar till viss del.”


När har du som roligast?

 ”I den tidiga skapandefasen. När man kommer på något och man känner att ’wow, det här kan bli något stort’. Det kan ske i ett konferensrum, över en middag, eller så dyker det bara upp i huvudet. Min roligaste tid på jobbet var nog när vi lanserade Skype och det tog fart direkt, då var det extremt mycket roligt på kort tid. Det är alltid resan som är roligast, inte

målgången.”


Nämn tre saker du inte kan vara utan?

 ”Min blackberry och min Ipod. Om det inte behöver vara saker ska min fru också vara med på listan. Henne vill jag definitivt inte vara utan.”


Nämn en sak som Diegos läsare inte visste om dig?

 ”Jag gillar inte att flyga, vilket är ett stort problem när man som jag flyger flera gånger i veckan. Varje gång jag sitter där i planet funderar jag över om det inte finns något lokalt jobb jag kan ta så jag slipper lämna backen.”


Nämn ett avgörande ögonblick i ditt liv?

 ”När jag fick besked att jag kommit in på teknisk fysik på Uppsala universitet minns jag att det kändes väldigt avgörande. Sett i backspegeln var nog de viktigaste ögonblicken för min karriär när jag började på Tele2, vilket visade sig var en perfekt skola för mig, och när jag tog steget och sa upp mig från Tele2 för att starta Kazaa.”


Vad gör du när du är ledig?

 ”Mitt stora fritidsintresse är segling. Jag försöker tävlingssegla så mycket jag kan. I övrigt umgås jag med vänner och med familjen, vilket innebär en hel del resande eftersom min familj bor här i Sverige och min frus familj bor i Frankrike.”


Vad är det som lockar med seglingen?

 ”Jag har alltid gillat att segla, men det har varit en förtryckt hobby under många år. Nu försöker jag komma ifrån så ofta jag kan. Roligast är att delta i offshoretävlingar, liknande

Gotland Runt. Det är en fenomenal avkoppling från jobbet. Det är du, vinden och vågorna. Det är också en perfekt lagsport där man måste jobba i team.”


Du lät väl bygga en egen havskappseglingsbåt efter att Ebayaffären var i hamn?

 ”Ja, den heter Yani och är en 49-fotare som är byggd av Marten Yacht i Sydney. Den ligger vid Isle of Wight utanför den engelska sydkusten. När man tävlingsseglar har den en bemanning på tolv personer, men det går att fritidssegla den med bara två personer.”


När hade du långledigt senast?

 ”Det var i julas då vi var på semester i Västindien.”


På din biografi på Atomicos hemsida står det att du har en ”wide and elective taste in music”. Vad innebär det egentligen?

 ”Jag gillar band som Ramones, Clash och Rolling Stones. Men jag lyssnar också mycket på klassisk musik. Det enda jag inte gillar är hitlistemusik. I skolan, när alla tjejer gillade Abba och alla killar gillade Kiss, var min favorit Beatles.”


Enligt samma hemsida är du även intresserad av modern konst. Är du en samlare?

 ”Nej, det skulle jag inte kalla mig. Men jag gillar att gå på konstutställningar och köper då och då. Konst har alltid varit en del av mitt liv. Min pappa var konstnär innan han blev lärare i konst och konsthistoria, och jag har en kusin som är konstnär.”


Hur var din uppväxt?

 ”Jag växte upp i Skälby som ligger utanför Jakobsberg norr om Stockholm. Det är ett villaområde, ganska typisk svensk medelklass. Vi ungar sprang omkring och byggde kojor och cyklade. När jag var tolv år flyttade vi till Uppsala.”


Vilken typ av barn var du?

 ”Jag var väl som barn är mest. Inget problembarn eller så. Jag byggde mycket med lego och mekano och skapade saker som ingen riktigt fattade vad det var. Jag var definitivt inte bortskämd. När jag var lite äldre fick jag inga fickpengar från mina föräldrar utan jag jobbade extra med att städa och dela ut reklam.”


Var du bäst i klassen?

 ”Nej, men en av de bästa kanske. Jag tror att jag hade 4,8 i slutbetyg i gymnasiet. Det var ett par strategiska treor i italienska och något annat ämne vill jag minnas. Jag har aldrig varit någon direkt plugghäst utan gjorde allt i sista stund. Men jag har aldrig missat en tenta.”


Höll du på med någon idrott när du var yngre?

 ”Ja, jag spelade basket i Uppsala som tonåring. Vårt lag var bäst i Sverige och vi vann bland annat juniorallsvenskan. Under gymnasietiden trappade jag ned på basketen, dels därför att jag fick andra intressen, dels för att en av mina fördelar, som var att jag var lång, blev mindre när andra växte ikapp mig.”


Har du kvar många kompisar i Sverige?

 ”Ja, vi är ett gäng från gymnasiet i Uppsala som fortfarande hänger ihop. I dag har alla flyttat därifrån, men vi träffas regelbundet, oftast i Stockholm.”


Hur träffade du din franska fru?

 ”Vi träffades när vi båda jobbade på AT&T Unisource i mitten av 1990-talet. Vi fungerar väldigt bra ihop och delar många intressen, bland annat seglingen och skidåkningen.”


Vad gör din fru i dag?

 ”Hon arbetar sedan länge som volontär på olika välgörenhetsorganisationer för mänskliga rättigheter. Numera stter hon i en del styrelser samt hjälper dem finansiellt.”


Är du också engagerad i välgörenhetsprojekt?

 ”Ja, men jag brinner mest för klimatförändringsfrågor. Mitt uppvaknande kom på World Economic Forum i Davos för ett par år sedan då jag såg föredraget av Al Gore som sedan blev filmen En obekväm sanning. Efter föredraget gick jag fram till Al Gore och frågade ”What can I do?” och sedan dess stöder jag ett antal miljöprojekt finansiellt. Det känns väldigt bra att ha möjlighet att kunna göra det.”


Du har nu bott utomlands i tolv år. Ni har inga planer på att flytta hem till Sverige?

 ”Nej, inte alls. London är ett fantastiskt bra ställe att bo på. Det är en smältdegel av folk från hela världen och ligger i centrum för det mesta. Den svenska sommaren är ju fantastisk, men vintern är inte lika rolig.”


Ni skrev internethistoria när ni sålde Skype till Ebay för 20 miljarder kronor hösten 2005. Hur känns det att få så mycket pengar på ett bräde?

 ”Det är klart att det var lite overkligt när vi precis var klara med affären. Det var ett så stort belopp att det inte fanns tillräckligt med pengar på banken när vi skulle genomföra

transaktionen. Men det var ju inte som att vi vunnit på Lotto. Skype var något som vi byggt under flera år och som vi visste var värt mycket pengar.”


Ni hade även en chans på en tilläggsköpeskilling på upp till 11 miljarder kronor om ni uppfyllde vissa mål till år 2009, men genom att du hoppade av i förtid i höstas blev det ”bara” 3,4 miljarder kronor. Räknade du med att ni inte skulle nå målen eller struntade du i pengarna?

 ”Mig veterligen fick vi en av de största tilläggsköpeskillingarna som någonsin betalats ut, så det blir lite konstigt när man läser i tidningen att vi förlorat en massa miljarder på att sluta. Det är klart att jag kunde ha fortsatt och tjänat mer pengar, men det var inte vad jag ville.”


Kan du känna stolthet över att ha tjänat så mycket pengar?

 ”Ja, på så vis att pengarna kan ses som ett mått på framgång. Men det finns ju andra som varit ännu mer framgångsrika och har tjänat ännu mer pengar. Det är som i sporten när du går upp från division ett till elitserien, du vill alltid vara bäst i ligan.”


Efter att Ebay tvingats skriva ned värdet på Skype med 6 miljarder i höstas var det en analytiker som utnämnde Skypeaffären till årtiondets sämsta köp. Kommentar?

 ”Det vi skapade med Skype är ingen fluga utan något bestående. Skype har ändrat folks beteende över hela världen och jag tror att de som har kritiserat Skype kommer att få fel. Bolaget växer fortfarande och har bra intäkter.”


Har du förändrat din livsföring sedan du blev stenrik?

 ”Det är klart att jag unnar mig mer saker i privatlivet, jag bor bättre och dricker finare viner. Jag kan också vara väldigt generös när jag umgås med familj och kompisar, vilket är kul.”


Vad är det sämsta och det bästa med att vara miljardär?

 ”Det sämsta är att man inte längre kan drömma om att bli miljardär. Det bästa är allt som pengarna kan åstadkomma. Och då pratar jag inte om min egen konsumtion, utan om att kunna starta nya företag och använda pengarna till filantropiska ändamål.”



NIKLAS ZENNSTRÖM

Niklas Zennström, entreprenör, miljardär ÅLDER: 42 år.

FAMILJ: Hustrun Catherine, som är från Frankrike. Inga barn. Föräldrar och en syster i Sverige.

BOR: Kensington, London.

UTBILDNING: Dubbel examen i ekonomi och teknisk fysik från Uppsala universitet.

KARRIÄR: Olika affärsutvecklings- och chefsjobb på bland annat Tele2. Grundare av Kazaa, Skype och Joost.

Arbetar i dag främst i sitt riskkapitalbolag Atomico och är styrelseordförande i Skype och Joost.

TJÄNAR: Tar inte ut någon lön alls. ”Jag behöver ingen.”

DOLD TALANG: Duktig havskappseglare.

KONTAKT: atomico.com

DAGENS INDUSTRI

Henrik Huldschiner

henrik.huldschiner@di.se

08-573 651 35

Publicerad 2008-02-18 11:29


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av klara - 12 mars 2016 10:35


  Nu gäller det att damma av sig vintermörkret och ta ett steg ut; ut i Ljuset, närma sig Solen. Och en dag i taget (det viktigaste först, som vanligt) kommer vi att närma oss det vi längtar efter och vill; det kanske inte kommer på en gång, som e...

Av klara - 17 oktober 2015 21:43


    Idag läste jag en artikel från The Telegraph på Shoebat.com. Obama säger att han vill hindra de allierade ifrån att slåss mot ISIS. Men de allierade svarar: “We Will Fight ISIS Alone Without Obama’s Support” ... Och Obama s...

Av klara - 2 februari 2013 00:24


  Your work is going to fill a large part of your life, and the only way to be truly satisfied is to do what you believe is great work. And the only way to do great work is to truly love what you do. - Steve Jobs...

Av klara - 2 februari 2013 00:19

NU är den här!

Av klara - 1 februari 2013 20:25


  Nu var länge sen jag skrev här i bloggen igen.  Idag kände jag ett litet behov av att dela med mig. Det händer ju så mycket hela tiden! Och visst går tiden fort, om den nu finns? Det känns som om tiden krympt till 15-16 timmar per dygn! ...

klara...

på besök...

Fråga mig

1 besvarad fråga

GÄSTBOK*******

Kategorier...

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25
26
27 28 29 30
31
<<< Mars 2008 >>>

Nya inlägg...

Gamla inlägg...

Vad tycker du...

Var vill du helst bo?
 I en Stad
 Nära Naturen
 På en Ö
 På en Annan Planet...

Arkiv...

Länkar...

RSS

Sabotera Spam - Klicka Här

Dagens Ord...

Pop

Populära bloggar

Ovido - Quiz & Flashcards