Direktlänk till inlägg 19 mars 2008
Lagom till frukost handlar det om krogar. Sex stycken har "internationell mästarklass" och 21 "svensk mästarklass" när krogguiden White Guide utser Sveriges bästa restauranger. Bäst av alla är Esperanto på Kungstensgatan 2 i Stockholm, rapporterar Dagens Industri. Esperanto som ägs av Daniel Höglander och Sayan Isaksson är den krog som får högsta matpoängen, 33 av 35 möjliga. Och 2007 fick Esperanto sin första stjärna i Guide Michelin också.
Här är hela listan 2008 från White Guide. Hur många har du ätit på?
"INTERNATIONELL MÄSTARKLASS"
Matbetyg 33/35:
1. Esperanto (Stockholm)
Matbetyg 32/35:
2. Lux (Stockholm)
3. Edsbacka Krog (Sollentuna)
4. F12 Restaurant (Stockholm)
5. Mathias Dahlgren (Stockholm)
6. Oaxen Skärgårdskrog (Mörkö i Stockholms södra skärgården).
"SVENSK MÄSTARKLASS"
Matbetyg 31/35:
7. Vassa Eggen (Stockholm)
8. PM & Vänner (Växjö)
9. Gastro (Helsingborg)
10. 28+ (Göteborg)
11. Hotell Borgholm (Borgholm)
12. Trappaner (Malmö)
13. Vendel at Sturehof (Malmö)
Matbetyg 30/35:
14. Pontus! (Stockholm)
15. Operakällaren (Stockholm)
16. Sjömagasinet (Göteborg)
17. Kock & Vin (Göteborg)
18. Bloom (Malmö)
Matbetyg 29/35:
19. 1909 Sigtuna Stadshotell (Sigtuna)
20. Torso Twistaed (Malmö).
21. GQ (Stockholm)
22. Leiojontornet (Stockholm)
23. Divino (Stockholm)
24. 50 kvadrat (Visby)
25. Vendel at Mötesplats Österlen (Löderup)
26. Restaurang Viktor (Umeå)
27. Basement (Göteborg)
Högst totalbetyg har Lux med 90 av 100 möjliga poäng, följt av Edsbacka Krog och Pontus! på 89 poäng. Krogarna är dock rankade efter matpoäng.
Nya på White Guides topplista är Mathias Dahlgren, Pontus!, Bloom, 1909 Sigtuna, Torso Twisted och Divino.
Dagens PS
Bilden:
Chokladsurpris med vit kaffeglass och körsbär från Fredsgatan 12 Foto: Pepe NilssonRecept: Fredsgatan 12 – Stockholm, Mathias Herlev Hansson
4 portioner
Chokladmousse:
225 g mörk choklad
1 dl grädde
1 äggula
6 äggvitor
2 msk socker
8 körsbär (gärna spritinlagda)
Chokladcylinder:
60 g smält choklad
overheadplast
Vit kaffeglass:
Tillagas i glassmaskin
4 dl mjölk
4 dl grädde
1 dl kaffebönor
8 äggulor
2 dl socker
Chokladsås:
100 g smält choklad
1 dl varm grädde
1 dl vatten
1 dl socker
2 msk kakao
Chokladmousse:
Smält chokladen och värm grädden.
Blanda till en fin, slät massa.
Tillsätt äggulan och vänd runt.
Låt smeten svalna.
Vispa en maräng av äggvitor och socker,
tillsätt den i choklad-smeten.
Chokladcylinder:
Bred ut den smälta chokladen på
overheadplasten som klippts i fyra delar.
Böj varje del till en cylinder,
så att kanterna möts.
Tejpa ihop plasten och
låt chokladen inuti stelna.
Vit kaffeglass:
Koka upp mjölk och grädde.
Tillsätt kaffebönorna och låt
blandningen stå i 10 minuter,
utan värme men med lock på,
för att dra ur kaffesmaken.
Vispa äggulor och socker fluffigt,
tillsätt den varma gräddmjölken
(utan kaffebönorna)
under konstant omrörning.
Rör tills smeten kallnat.
Då är den klar att köras i glassmaskin.
Chokladsås:
Blanda chokladen och grädden
till en slät smet.
Koka upp vatten och socker
och vispa i kakaon.
Sjud någon minut under omrörning.
Rör ihop de två blandningarna och låt svalna.
Fyll cylindern med chokladmousse till hälften.
Lägg i två körsbär och fyll på med chokladsås.
Gör kulor av glassen och servera.
Receptet hämtat här ur boken "Med smak av kaffe" (B. Wahlströms 2002)
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|