Direktlänk till inlägg 19 mars 2008

Sveriges 27 bästa...

Av klara - 19 mars 2008 07:03

Lagom till frukost handlar det om krogar. Sex stycken har "internationell mästarklass" och 21 "svensk mästarklass" när krogguiden White Guide utser Sveriges bästa restauranger. Bäst av alla är Esperanto på Kungstensgatan 2 i Stockholm, rapporterar Dagens Industri. Esperanto som ägs av Daniel Höglander och Sayan Isaksson är den krog som får högsta matpoängen, 33 av 35 möjliga. Och 2007 fick Esperanto sin första stjärna i Guide Michelin också.

Här är hela listan 2008 från White Guide. Hur många har du ätit på?

"INTERNATIONELL MÄSTARKLASS"

Matbetyg 33/35:
1. Esperanto (Stockholm)

Matbetyg 32/35:
2. Lux (Stockholm)
3. Edsbacka Krog (Sollentuna)
4. F12 Restaurant (Stockholm)
5. Mathias Dahlgren (Stockholm)
6. Oaxen Skärgårdskrog (Mörkö i Stockholms södra skärgården).

"SVENSK MÄSTARKLASS"

Matbetyg 31/35:
7. Vassa Eggen (Stockholm)
8. PM & Vänner (Växjö)
9. Gastro (Helsingborg)
10. 28+ (Göteborg)
11. Hotell Borgholm (Borgholm)
12. Trappaner (Malmö)
13. Vendel at Sturehof (Malmö)

Matbetyg 30/35:
14. Pontus! (Stockholm)
15. Operakällaren (Stockholm)
16. Sjömagasinet (Göteborg)
17. Kock & Vin (Göteborg)
18. Bloom (Malmö)

Matbetyg 29/35:
19. 1909 Sigtuna Stadshotell (Sigtuna)
20. Torso Twistaed (Malmö).
21. GQ (Stockholm)
22. Leiojontornet (Stockholm)
23. Divino (Stockholm)
24. 50 kvadrat (Visby)
25. Vendel at Mötesplats Österlen (Löderup)
26. Restaurang Viktor (Umeå)
27. Basement (Göteborg)

Högst totalbetyg har Lux med 90 av 100 möjliga poäng, följt av Edsbacka Krog och Pontus! på 89 poäng. Krogarna är dock rankade efter matpoäng.

Nya på White Guides topplista är Mathias Dahlgren, Pontus!, Bloom, 1909 Sigtuna, Torso Twisted och Divino.

Dagens PS

Bilden:

Chokladsurpris med vit kaffeglass och körsbär från Fredsgatan 12 Foto: Pepe Nilsson

Recept: Fredsgatan 12 – Stockholm, Mathias Herlev Hansson
4 portioner
Chokladmousse:
225 g mörk choklad
1 dl grädde
1 äggula
6 äggvitor
2 msk socker
8 körsbär (gärna spritinlagda)
Chokladcylinder:
60 g smält choklad
overheadplast
Vit kaffeglass:
Tillagas i glassmaskin
4 dl mjölk
4 dl grädde
1 dl kaffebönor
8 äggulor
2 dl socker
Chokladsås:
100 g smält choklad
1 dl varm grädde
1 dl vatten
1 dl socker
2 msk kakao


Chokladmousse:

Smält chokladen och värm grädden.

Blanda till en fin, slät massa.

Tillsätt äggulan och vänd runt.

Låt smeten svalna.
Vispa en maräng av äggvitor och socker,

tillsätt den i choklad-smeten.


Chokladcylinder:

Bred ut den smälta chokladen på

overheadplasten som klippts i fyra delar.

Böj varje del till en cylinder,

så att kanterna möts.

Tejpa ihop plasten och

låt chokladen inuti stelna.


Vit kaffeglass:

Koka upp mjölk och grädde.

Tillsätt kaffebönorna och låt

blandningen stå i 10 minuter,

utan värme men med lock på,

för att dra ur kaffesmaken.

Vispa äggulor och socker fluffigt,

tillsätt den varma gräddmjölken

(utan kaffebönorna)

under konstant omrörning.

Rör tills smeten kallnat.

Då är den klar att köras i glassmaskin.


Chokladsås:

Blanda chokladen och grädden

till en slät smet.

Koka upp vatten och socker

och vispa i kakaon.

Sjud någon minut under omrörning.

Rör ihop de två blandningarna och låt svalna.
Fyll cylindern med chokladmousse till hälften.

Lägg i två körsbär och fyll på med chokladsås.

Gör kulor av glassen och servera.

Receptet hämtat här ur boken "Med smak av kaffe" (B. Wahlströms 2002)




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av klara - 12 mars 2016 10:35


  Nu gäller det att damma av sig vintermörkret och ta ett steg ut; ut i Ljuset, närma sig Solen. Och en dag i taget (det viktigaste först, som vanligt) kommer vi att närma oss det vi längtar efter och vill; det kanske inte kommer på en gång, som e...

Av klara - 17 oktober 2015 21:43


    Idag läste jag en artikel från The Telegraph på Shoebat.com. Obama säger att han vill hindra de allierade ifrån att slåss mot ISIS. Men de allierade svarar: “We Will Fight ISIS Alone Without Obama’s Support” ... Och Obama s...

Av klara - 2 februari 2013 00:24


  Your work is going to fill a large part of your life, and the only way to be truly satisfied is to do what you believe is great work. And the only way to do great work is to truly love what you do. - Steve Jobs...

Av klara - 2 februari 2013 00:19

NU är den här!

Av klara - 1 februari 2013 20:25


  Nu var länge sen jag skrev här i bloggen igen.  Idag kände jag ett litet behov av att dela med mig. Det händer ju så mycket hela tiden! Och visst går tiden fort, om den nu finns? Det känns som om tiden krympt till 15-16 timmar per dygn! ...

klara...

på besök...

Fråga mig

1 besvarad fråga

GÄSTBOK*******

Kategorier...

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25
26
27 28 29 30
31
<<< Mars 2008 >>>

Nya inlägg...

Gamla inlägg...

Vad tycker du...

Var vill du helst bo?
 I en Stad
 Nära Naturen
 På en Ö
 På en Annan Planet...

Arkiv...

Länkar...

RSS

Sabotera Spam - Klicka Här

Dagens Ord...

Pop

Populära bloggar

Ovido - Quiz & Flashcards