Alla inlägg under mars 2008

Av klara - 19 mars 2008 11:05

Vet du hur en tibetansk begravning går till?
Nej.
– Man styckar kroppen som gamarna därefter tar hand om. Ceremonin får inte fotograferas, men jag hade gömt mig för att kunna sälja storyn. Det konfronterades jag med när Amelia sade åt mig att ”Visst, historien är bra, men har du inga slaskigare bilder med mer blod på?”. Sedan skrev jag inget mer. Jag var inte arg på henne, jag skämdes mest över mig själv...


Läs hela den intressanta artikeln om Hasse här på ETC Miljö!



Av klara - 19 mars 2008 11:01

Bilden är lånad från Ica-kuriren

Av klara - 19 mars 2008 10:56

Marianne Fredriksson är en av Sveriges mest lästa författare utomlands.

Hon gick bort i februari 2007, 79 år gammal och efterlämnade döttrarna Turid och Ann, med dotter Ylva samt två barnbarn.

Marianne Fredriksson lyfte fram viktiga mänskliga frågor - Ondskans Leende tex - som handlar om tillit och mod, ondska och godhet ... och nu har den

infekterade arvstvisten mellan döttrarna och Mariannes assistent äntligen fått ett slut - här är en artikel från förra året om alla detaljer...


Assistenten vann! den här gången, men arvstvister kan vara en lång och segdragen process som kan dra fram människans girighet...


Hej Eva, tack för ditt meddelande, jag kom inte in på din sida så jag skriver här istället om du tittar in igen.

Jag blev så glad nu när jag läste att Samuel Reyes från Chile, som flydde till Sverige på 70-talet ifrån Pinochets diktatur - och fick arbete som Marianne Fredriksson trädgårdsmästare och assistent - fick ett såå glädjande besked.

Vilken befrielse för honom att kunna hjälpa många av sina landsmän och vänner, tänkte jag och blev alldeles varm i Hjärtat...


Bilden är lånad från AB


Av klara - 19 mars 2008 10:04

Annica Carlsson Bergdahl har intervjuat 74 unga män mellan 14 och 20 år. Resultatet blev ­boken ”Killar”, en samling förtroliga samtal om kärlek, framtiden, självkänsla och oro.

Det som mest förvånade henne var killarnas syn på jämställdhet. De flesta verkar exempelvis tycka att pappaledighet är något självklart.


”Bara för att vi är söner till våra ­fäder ansvarar vi inte för ­deras beteende. Vi kan inte bära den skulden. Jag ska absolut vara pappaledig, jag vill vara mycket med mina barn”, säger Anton, 18 år.


Bilder ur boken Killar av Journalisten Annica Carlsson Bergdahl och fotografen Jerker Andersson som porträtterat unga män. 

Av klara - 19 mars 2008 09:27

Jag ska flyga och hittade en smart omvandlare från Climate Care på DN.

Tur och retur London blir mina koloxidutsläpp från den flygresa 0.33 ton
Kostnaden för att kompensera koldioxidutsläppen är 31.11 kronor.

Flyger du tur och retur till Stockholm-Dubai till exempel, blir utsläppen

1.32 ton koldioxid och kostnaden 124.06 kronor.


Här kan du läsa om hur Climate Care fungerar.

Och här är Climate Cares hemsida med information och andra funktioner.

Av klara - 19 mars 2008 08:55

Psykopaten är tillbaka...

Det har åter blivit ok att ta ordet "psykopat" i sin mun, inte minst i managementsammanhang. Böcker och tidningsartiklar varnar för psykopatchefer.

Och är de inte psykopater så är de nästintill, nämligen "patologiska narcissister" som en del försiktiga psykologer föredrar att kalla dem.

Psykologen Birgitta Ahltorp säger i en stor artikel om psykopater i tidningen Personal och Ledarskap 3/2000:

"Det är jättesvårt att spåra psykopati, även i en professionell djupintervju. Man får gå på sina egna varningslampor."


Mats Wallin och Robert Thorburn publicerar i sin bok "Inner life design" (Ekerlids förlag) en checklista över just sådana varningslampor, sådana som kan vara en hjälp att identifiera en psykopatchef. Den är utarbetad av Kerstin Ivarsson vid European Institute of Psychological Assessment.

Enligt Robert Thorburn har han och hans medförfattare fått stor respons på den listan från sina läsare. Människor har känt igen sina egna chefer. Man kan dock undra om några har känt igen sig själva?


Det bästa är förstås att försöka sålla bort sådana chefskandidater redan i rekryteringsprocessen, så att de aldrig hinner ställa till skada för en arbetsgrupp. Birgitta Ahltorps enkla råd är att låta anställningsförfarandet ta tid. Det kan "göra att aspiranterna vecklar ut sin personlighet".

Däremot behöver människor med sådana drag inte nödvändigtvis. sorteras ut ur arbetslivet, det menar Olle Hollertz, överläkare i psykiatri, som oroar sig, över tendensen att sätta diagnoser på och sjukförklara stora delar av befolkningen:


– Egentligen är psykopater inget annat än vuxna DAMP-barn. För att citera Anders Carlberg från Fryshuset: "Antingen blir dom värstingar eller också blir dom företagsledare."

Det ligger mycket i det.

Men vad de i själva verket behöver är en auktoritet som de obetingat ser upp till. Då kan de göra enorma arbetsinsatser. Men chefer bör de inte bli!


Varningstecken:

  • Ytlig charmig i kontakten
  • Överdrivna föreställningar om egen betydelse och förmåga.
  • Blir lätt uttråkad, behov av ständig omväxling och stimulering.
  • Ljuger, manipulerar och bedrar.
  • Brister i skuldkänslor, känner ingen ånger.
  • Har svårt att förutse konsekvenserna av sitt eget handlande eller struntar i det.
  • Flacka emotionella relationer.
  • Hård och okänslig, saknar empatisk förmåga.
  • Utnyttjar andra för egen vinning.
  • Aggressiva.
  • Orealistiska långsiktiga planer för sitt liv.
  • Impulsstyrd, oansvarig, bryter överenskommelser.
  • Dålig pliktkänsla.
  • Bortförklarar.
  • Kan överträda lagen.

Av Ami Lönnroth SvD 15 maj 2000
08-135214

Bilden lånad på softpedia.com

Av klara - 19 mars 2008 07:57

410 miljoner människor strömmar genom IKEAS varuhus under ett år.

Den 31 augusti 2005 hade IKEA 196 butiker i 24 länder och en omsättning

på 137 miljarder kr.

Antalet anställda har ökat från 8 300 år 1984 till 90 000 pers 2005.

SvD skriver att IKEAS starka företagskultur är en förlängning av den anda och de trossatser som Ingvar K. skapade.


Och i City skriver Fryshusets vd Anders Carlberg. att Ingvar K. blev bojkottad av Träbaronerna i Småland när han startade sitt företag. En av hans släktingar sköt sig med ett hagelgevär. Det fanns missbruk i familjen och farmor var Glödande Nazist. Inte så goda förutsättningar kanske, för att lyckas i livet, skriver Anders. Idag vet alla hur det gick och Farbror Ingvars syn på livet, människorna, företaget och hemmens inredning genomsyrar fortfarande hela IKEA. 1976 skrev han ner sin filosofi: ”En möbelhandlares testamente” och IKEAS vision:
”Att skapa ett bättre vardagsliv för den stora gruppen Människor” ,
och nu slår det mig vad Jonas Z. sa i intervjun i DI tidigare. Han svarade på flera frågor men en av dem fastnade mellan öronen hos mig.

Journalisten frågade hur Jonas bedömmer en riktigt bra ide och då sa han:

  • Vad är nyttan för Människan med din idé?
  • Och vilka problem löser din idé?

Kan du inte svara på de här frågorna på ett enkelt och fängslande sätt

inom 5 minuter, då är det förmodligen ingen bra idé, säger Jonas...

Japp, då vet vi!


Ingvars Kostnadsmedvetande genomsyrar som alla vet hela IKEA.

Som en viktig del av IKEAS kultur - enligt många till och med den allra viktigaste - nämns ödmjukhet och respekt för medmänniskor.
IKEA har också en intern kulturutbildning för chefer - ”The Ikea-Way”

som utbildar blivande Ambassadörer.

Affärsidén och Kulturen utgör ramen för IKEAS grundbult.

Och här är De Nio Trossatserna från Little-Land:

  • Sortimentet
  • Identitet
  • IKEA-Andan
  • Vinst ger resurser
  • SMedel = Goda Resultat - SMGR-modellen vill säga
  • Enkelhet är en Dygd
  • Linje Annorlunda
  • Kraftsamling mot Framgång
  • Den stora Förmånen att få ta ansvar – och det mesta är ännu ogjort underbara framtid!

Tänk på att framtiden behöver dig!

Tack Farbror Ingvar!

Av klara - 19 mars 2008 07:03

Lagom till frukost handlar det om krogar. Sex stycken har "internationell mästarklass" och 21 "svensk mästarklass" när krogguiden White Guide utser Sveriges bästa restauranger. Bäst av alla är Esperanto på Kungstensgatan 2 i Stockholm, rapporterar Dagens Industri. Esperanto som ägs av Daniel Höglander och Sayan Isaksson är den krog som får högsta matpoängen, 33 av 35 möjliga. Och 2007 fick Esperanto sin första stjärna i Guide Michelin också.

Här är hela listan 2008 från White Guide. Hur många har du ätit på?

"INTERNATIONELL MÄSTARKLASS"

Matbetyg 33/35:
1. Esperanto (Stockholm)

Matbetyg 32/35:
2. Lux (Stockholm)
3. Edsbacka Krog (Sollentuna)
4. F12 Restaurant (Stockholm)
5. Mathias Dahlgren (Stockholm)
6. Oaxen Skärgårdskrog (Mörkö i Stockholms södra skärgården).

"SVENSK MÄSTARKLASS"

Matbetyg 31/35:
7. Vassa Eggen (Stockholm)
8. PM & Vänner (Växjö)
9. Gastro (Helsingborg)
10. 28+ (Göteborg)
11. Hotell Borgholm (Borgholm)
12. Trappaner (Malmö)
13. Vendel at Sturehof (Malmö)

Matbetyg 30/35:
14. Pontus! (Stockholm)
15. Operakällaren (Stockholm)
16. Sjömagasinet (Göteborg)
17. Kock & Vin (Göteborg)
18. Bloom (Malmö)

Matbetyg 29/35:
19. 1909 Sigtuna Stadshotell (Sigtuna)
20. Torso Twistaed (Malmö).
21. GQ (Stockholm)
22. Leiojontornet (Stockholm)
23. Divino (Stockholm)
24. 50 kvadrat (Visby)
25. Vendel at Mötesplats Österlen (Löderup)
26. Restaurang Viktor (Umeå)
27. Basement (Göteborg)

Högst totalbetyg har Lux med 90 av 100 möjliga poäng, följt av Edsbacka Krog och Pontus! på 89 poäng. Krogarna är dock rankade efter matpoäng.

Nya på White Guides topplista är Mathias Dahlgren, Pontus!, Bloom, 1909 Sigtuna, Torso Twisted och Divino.

Dagens PS

Bilden:

Chokladsurpris med vit kaffeglass och körsbär från Fredsgatan 12 Foto: Pepe Nilsson

Recept: Fredsgatan 12 – Stockholm, Mathias Herlev Hansson
4 portioner
Chokladmousse:
225 g mörk choklad
1 dl grädde
1 äggula
6 äggvitor
2 msk socker
8 körsbär (gärna spritinlagda)
Chokladcylinder:
60 g smält choklad
overheadplast
Vit kaffeglass:
Tillagas i glassmaskin
4 dl mjölk
4 dl grädde
1 dl kaffebönor
8 äggulor
2 dl socker
Chokladsås:
100 g smält choklad
1 dl varm grädde
1 dl vatten
1 dl socker
2 msk kakao


Chokladmousse:

Smält chokladen och värm grädden.

Blanda till en fin, slät massa.

Tillsätt äggulan och vänd runt.

Låt smeten svalna.
Vispa en maräng av äggvitor och socker,

tillsätt den i choklad-smeten.


Chokladcylinder:

Bred ut den smälta chokladen på

overheadplasten som klippts i fyra delar.

Böj varje del till en cylinder,

så att kanterna möts.

Tejpa ihop plasten och

låt chokladen inuti stelna.


Vit kaffeglass:

Koka upp mjölk och grädde.

Tillsätt kaffebönorna och låt

blandningen stå i 10 minuter,

utan värme men med lock på,

för att dra ur kaffesmaken.

Vispa äggulor och socker fluffigt,

tillsätt den varma gräddmjölken

(utan kaffebönorna)

under konstant omrörning.

Rör tills smeten kallnat.

Då är den klar att köras i glassmaskin.


Chokladsås:

Blanda chokladen och grädden

till en slät smet.

Koka upp vatten och socker

och vispa i kakaon.

Sjud någon minut under omrörning.

Rör ihop de två blandningarna och låt svalna.
Fyll cylindern med chokladmousse till hälften.

Lägg i två körsbär och fyll på med chokladsås.

Gör kulor av glassen och servera.

Receptet hämtat här ur boken "Med smak av kaffe" (B. Wahlströms 2002)




klara...

på besök...

Fråga mig

1 besvarad fråga

GÄSTBOK*******

Kategorier...

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25
26
27 28 29 30
31
<<< Mars 2008 >>>

Nya inlägg...

Gamla inlägg...

Vad tycker du...

Var vill du helst bo?
 I en Stad
 Nära Naturen
 På en Ö
 På en Annan Planet...

Arkiv...

Länkar...

RSS

Sabotera Spam - Klicka Här

Dagens Ord...

Pop

Populära bloggar

Skapa flashcards